Groepen 5 t/m 8 (in het museum) Van koffiemolen tot wasteil

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

Maximaal 30 leerlingen

Van griffel tot wasteil; thema: Hoe woon jij?

Omschrijving: Stel dat je terug in de tijd zou gaan. Zo’n 100 jaar geleden leefden mensen heel anders dan nu. Wat zeggen de spullen van die mensen over hen? In Museum Smedekinck gaan de leerlingen aan de slag met activiteiten uit het huishouden van ongeveer 100 jaar geleden. Voorbeelden hiervan zijn het kleding wassen in de teil, naar school gaan en vlas bewerken. Daarnaast vergelijken ze het leven van vroeger met dat van hunzelf, onder andere aan de hand van de olielamp, de linnenkast en de koffiemolen.

Een les in circuitvorm waarbij de leerlingen in groepjes van 6 kinderen rondgaan en te maken krijgen met vijf verschillende opdrachten. Bij deze opdrachten ligt de nadruk vooral op doen met steeds een kleine informatieve inleiding. De onderwerpen zijn: lakens wassen, sokken stoppen, schoonschrijven, woonhuis onderzoeken, wol en spinnen.

Deze les is ontwikkeld samen met Erfgoed Gelderland in het kader van ‘Reizen in de tijd’. Voor verdere achtergrondinformatie met o.a. lessuggesties voor op school zie de volgende link: https://www.reizenindetijd.nl/hoe-woon-jij/

arrow_upward Reset