Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek
di 02 aug. 2022 - 13:30 uur t/m wo 31 aug. 2022 - 17:00 uur Locatie: Museum Smedekinck

Reizende tentoonstelling Achterhoek 1572 te zien in museum Smedekinck

De tentoonstelling Achterhoek 1572 is in augustus en september te zien in de gemeente Bronckhorst. Het jaar 1572 wordt gezien als de ‘geboorte van Nederland’ en het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Dit jaar herdenken we nu, 450 jaar later. Ook in de Achterhoek is in alle gemeenten een tentoonstelling te zien, elk met een eigen invulling. Bronckhorst besteedt extra aandacht aan de bijzondere muntschat die onlangs is gevonden. Deze tentoonstelling is te zien in Museum Smedekinck (augustus) en galerie Art & Meet in Bronkhorst (september).

In Zelhem, Bronkhorst en online op Achterhoek 1572.nl
In Museum Smedekinck (augustus) en galerie Art & Meet in Bronkhorst (september)  is de tentoonstelling te zien met het landelijke en regionale verhaal over de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast zijn er twee extra panelen aan toegevoegd over de muntschat die in het woonhuis aan de Bovenstraat in Bronkhorst is gevonden. De munten waren verstopt achter een steen in de brandmuur, naast de haard. Deze schat bestaat uit 18 zilveren en 14 gouden munten uit de periode van circa 1490 tot 1620. Hiervan zijn goede gelijkende replica’s te bekijken. De originele munten liggen in het Stedelijk Museum Zutphen. De gemeente Bronckhorst stelde een bedrag beschikbaar voor het onderzoek en de rapportage van het verhaal achter deze bijzondere muntschat. De vondsten van alle gemeenten zijn in 3D te zien op een touchscreen bij de tentoonstelling maar ook online via www.achterhoek1572.nl.

2022Muntschat Bronkhorst.jpg
Regio Achterhoek als frontgebied
In 2022 is de ‘geboorte van Nederland’ 450 jaar geleden. 1572 was namelijk een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648). Nederlandse opstandelingen boekten in 1572 voor het eerst succes in hun vrijheidsstrijd tegen de koning van Spanje. De waarden die toen werden bevochten, spelen ook nu nog: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Het jaar 1572 is een herdenkingsjaar in heel Nederland. Voor de Achterhoek was dat jaar het begin van een periode waarin de regio frontgebied was; een gebied waar de oorlog werd uitgevochten. Dit zorgde onder andere voor economische achterstand.

Archeologie maakt geschiedenis tastbaar
Het themajaar 1572 is vooral geschiedkundig ingestoken. Archeologie voegt daaraan een dimensie toe door vondsten te tonen uit deze periode en een verhaal te vertellen over het dagelijkse leven in die tijd. Denk bijvoorbeeld aan verborgen muntschatten, sporen en vondsten van belegering en de sporen van de beeldenstorm. De tentoonstelling Achterhoek 1572 is een samenwerking tussen Omgevingsdienst Achterhoek (ODA), Archeologie Zutphen en alle Achterhoekse gemeenten, met hulp van amateurarcheologen en de Achterhoekse musea. Het ontwikkelen van het archeologisch deel van de tentoonstelling is mogelijk gemaakt door provinciale subsidie voor regio-archeologie en publieksarcheologie.

Praktische informatie
De tentoonstelling Achterhoek 1572 is te zien van 2 t/m 31 augustus in Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 Zelhem, dinsdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

 

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset