Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek
zo 18 jul. 2021 - 13:00 uur

Het nostalgisch evenement begint om 13.00 uur op het schuin tegenover het museum, aan de andere kant van de weg, gelegen roggeland met het maaien, achtereenvolgens met een zicht, een maaimachine met aflegger en een zelfbinder. Rond een uur of twee begint op het erf bij Smedekinck ook het dorsen met een oude dorsmolen, die door een oldtimer tractor wordt aangedreven. Mannen in klederdracht laten zien dat het dorsen met een dergelijke machine zwaar werk is.
Op het land binden roggebind(st)ers de halmen tot garven en de garven tot schoven. Als de rogge aan schoven op het land staat is het tijd voor spekpannenkoeken en koffie. Vervolgens wordt van de laatste halmen van het roggeland een extra grote garve, het “olde wief” gemaakt. Deze wordt versierd met lijsterbessen. Dan gaat het hele boerengezelschap, met voorop op een boerenwagen het “olde wief”, begeleid door trekzakspelers en de folkloristische dansgroepen Wi’j eren ’t Olde en De Blauwe Kielen, van het roggeland naar het erf van Smedekinck. Daar wordt feest gevierd. Als de borrelfles rond is geweest, demonstreren de “boerendansers” diverse oude gebruiken en ook het vlegelen.
Naast de genoemde activiteiten zijn er talrijke demonstraties van oude ambachten en worden er ook streekproducten verkocht. Er zijn diverse hapjes en drankjes verkrijgbaar.
De Oogst- en Folkloredag is omstreeks 17.00 uur afgelopen.

De entreeprijs is 5,- euro. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang.

arrow_upward Reset