Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek
zo 01 jan. 2023 - 13:30 uur t/m vr 30 jun. 2023 - 17:00 uur Locatie: Museum Smedekinck

Expositie handwerken van W.J. Wijkamp-Tolkamp bij Museum Smedekinck

In De Stal van Museum Smedekinck zijn deze winter handwerken van W.J. Wijkamp-Tolkamp te bewonderen. Alle handwerken zijn te koop. De opbrengst is voor het museum.

W.J. (Mina) Wijkamp-Tolkamp werd in december 1924 in Aalten geboren, maar verhuisde al op 2-jarige leeftijd naar de Bielemansdijk in Halle-Heide. Tot 2008 woonde ze bijna zestig jaar lang aan de Dorpsstraat in Halle, eerst een jaar of drie in de noodwoning van “bode Hofs” – die net als haar man Gert als postbode werkzaam was bij de P.T.T. – en daarna in een eigen vrijstaande woning. Ze overleed in december 2021 op 97-jarige leeftijd in Woonzorgcentrum De Bleijke in Hengelo.

Mina liet een schat aan door haarzelf gemaakte spullen na. Handwerken was haar passie. Volgens haar zoon Henk, die de spullen aan Museum Smedekinck schonk, besteedde zijn moeder vrijwel al haar vrije tijd aan breien, haken, borduren of achter de naaimachine. Wanddecoraties, schellekoorden, tafelkleden en -kleedjes, kleding, kaarten en noem maar op, Mina maakte de mooiste dingen, voor zichzelf en het eigen gezin, maar ook voor anderen. Ook maakte ze regelmatig werkstukken, waar anderen aan begonnen waren, af en gaf ze jarenlang handwerkles. Ze kende vele handwerktechnieken, zoals o.a. de Hardanger en andere bijzondere borduurtechnieken.

Bij Museum Smedekinck wordt nu het grootste gedeelte van de geschonken handwerken tentoongesteld tijdens de Winterexpositie. Het zijn voornamelijk geborduurde en gehaakte voorwerpen. De tentoonstelling is verlengd tot en met juni 2023.

2022 winterexpositie Mina Wijkamp handwerken poster.jpg
 

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset