Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

Op zaterdag 12 mei 2012 is de kruidentuin ‘t Zunnehöfken officieel heropend bij museum Smedekinck aan de Pluimersdijk 5 in Zelhem door Roelie Nimberg, Janny Neijsen en de beschermheer van de kruidentuin, dhr. Mr. A. Pera. Na de ontvangst in de museumschuur van Smedekinck waar koffie en een kruidencake geserveerd werd, vertelde de voorzitter van museum Smedekinck, Cor Bruggink, over de totstandkoming van de kruidentuin bij museum Smedekinck en nodigde een aantal sprekers uit, waaronder Frits Schultheiss namens de oudheidkundige vereniging Salehem, Jan Groen namens de stichting Zelhems Erfgoed (tot behoud van boerderij Reuterink), Roelie Nimberg namens de (oude) kruidentuin en wethouder mevr. D. Mulderij namens de gemeente Bronckhorst.
Met het doorknippen van een groenslinger bij het nieuwe hek van de kruidentuin door Roelie Nimberg en Janny Neijsen openden zij de verplaatste kruidentuin. De heer Pera hees de vlag van ’t Zunnehöfken die in een buxus vak met het logo van de kruidentuin staat. Daarna schakelde Johan ter Beest de pomp van het waterornament in.
Aansluitend was er voor de genodigden gelegenheid om de tuin te bezichtigen. Annie Looman, Marja Brinkhorst en andere kruidentuincollega’s gaven uitleg over de kruiden. Een gedeelte van de mensen die meer dan 20 jaar de oude kruidentuin hebben verzorgd namen met deze opening afscheid, maar blijven de nieuwe tuin met interesse volgen.

P1070521.JPG

Cor Bruggink stapt de geopende kruidentuin in

P1070529.JPG

A. Pera heist de vlag van 't Zunnehofken

P1070542.JPG

De eerste bezoekers tijdens de opening van de kruidentuin bij Smedekinck

P1070540.JPG

Het resultaat van de kruidentuin verhuizing

Door diverse organisaties is financiële hulp geboden om de verhuizing te realiseren. Met behulp van hoveniersbedrijf Willem Hartemink en vele vrijwilligers, ook van de oude kruidentuin, is het gelukt om de tuin over te huizen en opnieuw in te richten en te beplanten. Bij de planten staan informatiebordjes waarop de Latijnse naam, de Nederlandse en waar mogelijk ook de Achterhoekse naam staat. Bij de landbouwgewassen tuin en de boomgaard zijn eveneens de zelfde naambordjes geplaatst.

In de kruidentuin staat om de stam van de notenboom de boombank die voorheen om de beukenboom op de Markt stond. Door bemiddeling van de Dorpsraad Zelhem, bouwbedrijf Van Campen en het ANWB fonds hebben de vrijwilligers van museum Smedekinck de mogelijkheid gekregen om de bank weer helemaal op te knappen en in de nieuwe kruidentuin te herplaatsen. De gehele kruidentuin en landbouwgewassentuin zijn voorzien van brede rolstoel vriendelijke paden. Diverse banken in de tuin nodigen uit om het geheel rustig op je in te laten werken. De waterput voor het museum aan de rand van de kruidentuin en de zonnewijzer zorgen voor een mooie aankleding van het geheel. Na een rondgang door de tuinen was er in de museumschuur gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje, een aantal op kruidenbasis, de middag gezellig af te sluiten. 

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset