Um Zellem nummer 10 - 2022

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

Eind mei 2022 verschijnt de tiende uitgave van “Um Zellem”, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem in samenwerking met museum Smedekinck. Bij leden van Salehem wordt het blad thuisbezorgd. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

2022 UmZellum 10.jpg

Tiende editie van Um Zellem

Over de legendarische Paardendagen, pandemie, ijscokarren en meer: Variatie volop!

Eind mei 2022 verschijnt alweer de tiende editie van Um Zellem. In deze jubileumuitgave wordt ruim aandacht besteed aan de Achterhoekse Paardendagen, een evenement waarmee Zelhem in het verleden landelijke bekendheid trok. Bas Andeweg heeft de hele historie uitgezocht en in kaart gebracht vanaf het prille begin in 1924, toen het begon als eenvoudig concours hippique. Na de oorlog groeiden de Achterhoekse Paardendagen uit tot een landelijk fenomeen, waar zelfs de Oranjes als deelnemers acte de présance gaven. Met name prins Bernhard en de jonge prinsessen Beatrix en Irene streden meerdere malen mee op hun paarden. In dit eerste artikel wordt de periode tot de jaren tachtig beschreven, in een tweede artikel in de volgende Um Zellem komt de eindfase aan bod, tot het faillissement in 2010.

De afgelopen twee jaar leek de wereld volledig in de ban van de coronapandemie. Het was overigens lang niet de eerste keer dat de mensheid werd getroffen door een ziekte die wereldwijd om zich heen greep. Jan en Gerdien Saalmink beschrijven hoe rond het midden van de vorige eeuw de gevreesde longziekte tuberculose om zich heen waarde en slachtoffers maakte in Zelhem en omgeving. Jan Saalmink behoorde zelf tot de ervaringsdeskundigen. Ook toen waren quarantaine, isolatie en hygiëne begrippen die voorbij kwamen. Tijdens hun onderzoek kwamen de Saalminks zelfs nog op het spoor van een origineel tbc-huisje.

Verder aandacht voor de pronkstukken die een bezoek aan museum Smedekinck zeer de moeite waard maken. Dat strekt zich uit van het kabinet met linnenrollen tot de complete tandartsenpraktijk van Frans van der Poest Clement, de eerste tandarts in Zelhem. Wist u bijvoorbeeld dat sinds kort ook de oudste nog werkende Jan van der Heyden-brandspuit in Nederland in het museum te bewonderen is?

Interessant is ook het artikel over de Zevenweg van Job de Gelder. De naam komt al rond 1600 voor, maar het tracé liep toen toch net even anders dan tegenwoordig. Het hele netwerk van paden en wegen is door de tijden heen overigens behoorlijk veranderd, zo wordt en passant duidelijk.

In het dialectverhaal vertelt Gerbert Abbink over de bakkersfamilie Hukker, die in 1940 begonnen met ijsfabricage. Het ijs werd niet alleen in de eigen ijssalon verkocht, maar werd ook geleverd aan andere horecabedrijven in Doetinchem en Hengelo. Hukker had daarnaast een aantal ijscokarren, die op strategische locaties stonden geplaatst. Het Hukkerskeetje aan de Ruurloseweg was een begrip. Deze is later overgenomen door de bekende ijsfirma Siebelink uit Doetinchem.

Tot slot het verenigingsnieuws van Salehem en museum Smedekinck. Nu de coronapandemie op zijn retour lijkt en de regels weer worden versoepeld krijgen allerlei activiteiten gelukkig weer een kans en komt er weer leven in de brouwerij. De eerste activiteiten staan weer gepland en museum Smedekinck gooit haar deuren weer open.

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset