Um Zellem nummer 11 - 2022

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

In augustus 2022 verschijnt de elfde uitgave van “Um Zellem”, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem in samenwerking met museum Smedekinck. Bij leden van Salehem wordt het blad thuisbezorgd. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

2022 UmZellum 10.jpg

Onder andere met de volgende bijdragen.

De Achterhoekse Paardedagen worden uitgebreid beschreven. Deze dagen waren een jaarlijkse reünie in het pinksterweekeinde, een sociaal gebeuren, waarin mensen uit de hippische wereld en de liefhebbers elkaar ontmoetten. Ze werden gehouden en waren uniek in hun soort. Vrijwel alle paardendisciplines kwamen daarbij aan bod. Vrienden en zakenrelaties uit de wijde omtrek keken ieder jaar uit naar de pinksterdagen en kwamen met hun gezinnen naar Zelhem.

Oud-burgemeester Langman schrijft over Zelhem. Hij speelde een belangrijke rol in de wederopbouw van de gemeente Zelhem. Dit artikel blikt terug op een paginagrote publicatie door NRC Handelsblad uit 1977.

In Oude ambachten in beeld deze keer: de slager. In de Schure van museum Smedekinck kan de bezoeker onder andere deze ambacht bewonderen, zoals een slagerswinkel en een arsenaal aan gereedschappen die afkomstig zijn uit de slagerswinkel van Fred en Ans Rosendahl. Fred Rosendahl vertelt zelf hierover.

In de rubriek Toen en nu staat café Kumeling in Velswijk in de schijnwerper.

Het dialectverhaal De blote kop van 'n doomneer is "een woar gebeurd verhaal aover hoe een Halse doomneer zien bromfietse gebruken um de luu in de kerke te kriegen".

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset