Um Zellem nummer 7 - 2021

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

UmZellem7.jpgIn augustus 2021 is de zevende uitgave van “Um Zellem” verschenen, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem in samenwerking met museum Smedekinck. Bij leden van Salehem wordt het blad thuisbezorgd. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

"Dr. Jan Grashuis, man met missie" en meer artikelen in de nieuwste Um Zellem

Een uitgebreid artikel over dr. Jan Grashuis: veearts, wetenschapper, boer en naamgever van de Dr. Grashuisstraat in Zelhem. Het artikel start met de vestiging in 1919 van zijn veeartsenij-praktijk in Zelhem als 23 jarige jonge knaap. Dankzij Grashuis komen er standaard mengvoeders. Hij betekent veel voor Centrale Landbouw Organisaties (CLO). Het artikel bespreekt ook de medewerkers uit Zelhem, de verhuizing naar Arnhem en later naar Amersfoort, de bezettingstijd en zijn naoorlogse periode met o.a. zijn strijd tegen antibiotica in het voer van slachtkippen. In 1961 gaat Grashuis met pensioen. Zijn motto "Leven is werken en werken is leven" heeft hij zijn hele leven gepraktiseerd.

In de nieuwste uitgave van Um Zellem is er ook aandacht voor Gesink Transport: van paard en wagen tot honderd trucks. Van vijf generaties geleden tot nu.

Interessant is ook het artikel van Sikke Postma over gesjoemel bij het steken van turf ten tijde van bezoek van de rekenmeester aan het keizerlijke veen en heideveld bij Zelhem in 1549.

Andere artikelen zijn "Wolven in het Ruurlose Broek", "Toen en nu, Stationsstraat" en "Textielcommissie heeft de handen vol".

Het dialectverhaal in Um Zellem is dit keer geschreven door Gerdien en Jan Saalmink. Het gaat over "Huusmiddeltjes tegen kwaolen en andere ongemakken".

arrow_upward Reset