Um Zellem nummer 17 - 2024

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

In februari 2024 is de zeventiende uitgave verschenen van “Um Zellem”, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem in samenwerking met museum Smedekinck in Zelhem. Bij leden van Salehem wordt het blad thuisbezorgd. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

UmZellem17.jpg

Um Zellem brengt lokale geschiedenis tot leven in de nieuwste editie en biedt weer een schat aan lokale geschiedenis.

Er zit muziek in Um Zellem

Het was een jongensdroom die uitkwam: De Flamingo´s. Bijna 50 jaar lang zou deze legendarische band uit Zelhem in de schijnwerpers staan en op vrijwel elk podium in de Achterhoek garant staan voor een knallend feest. En niet alleen in de Achterhoek. Dankzij een optreden in de show van de onvergetelijke Gert en Hermien Timmerman haalden ze zelfs de nationale televisie.

Nog meer muziek in Um Zellem, want de Chr. Harmonie Prinses Juliana bestaat 115 jaar. Het is aanleiding voor een expositie bij museum Smedekinck en voor een aantal jubileumconcerten. In het artikel komt niet alleen de lange en rijke geschiedenis van de vereniging aan bod, maar wordt ook gekeken naar de toekomst. Want wat is er mooier dan samen muziek maken, ook in dit digitale tijdperk? Om met name de jeugd kennis te laten maken met de harmonie, wordt er in de loop van dit jubileumjaar onder andere een 'Play-in' evenement georganiseerd bij museum Smedekinck.

Verder in dit nummer van Um Zellem aandacht voor Harry en Ellie Somsen en wat we hun levenswerk zouden kunnen noemen: de websites van oudzelhem.nl en oudzelhem.eu. Als geen ander hebben ze, samen met tal van medewerkers, de geschiedenis van Zelhem binnen handbereik gebracht.

Tachtig jaar na dato deelt Annie Ooijman-Janssen haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Um Zellem. Een verhaal van veerkracht en vindingrijkheid van gewone mensen onder buitengewone omstandigheden. Haar verhaal is opgetekend in het kader van het oral-history project ‘Zelhemse verhalen’ van museum Smedekinck. Het heeft als doel om de recente geschiedenis vast te leggen en te behouden in de vorm van mondelinge verhalen.

Via een beugeltasje met onbekende initialen kwam Jan Nieuwenhuis op het spoor van een intrigerende familiegeschiedenis. Het leidde hem uiteindelijk naar boerderij de Achterkoert nabij Halle. Een boedelbeschrijving uit 1869 geeft daarbij een inkijkje van een boerenbehuizing uit die dagen.

Het dialectverhaal is deze keer van Jan Hilferink en hij deelt daarin zijn jeugdherinneringen aan de Heidenhoekse Vloed. Voor de jeugd destijds een bron van avontuur. De loop van de beek is door de jaren heen meerdere keren verlegd, van krom naar recht en weer krom. Het illustreert hoe de kijk van de mens op de natuur en zijn omgeving is veranderd.

In de rubriek over de vrijwilligers van museum Smedekinck is de schijnwerper deze keer gericht op Marja Brinkhorst. Haar bijdrage aan de gemeenschap, van de Kruidentuin tot het organiseren van lokale evenementen, toont het belang van vrijwilligerswerk.

Niet te missen ten slotte: het Verenigingsnieuws van de Oudheidkundige Vereniging Salehem en museum Smedekinck, met onder andere een overzicht van alle activiteiten in 2024.

Als gebruikelijk sluit het nieuwste nummer van Um Zellum af met een prachtig gedicht in dialect. Dit keer van de uit Hellendoorn afkomstige Johanna van Buren (1881 – 1962): Maen is ´t Pinksteren. Ook toen al, zeventig jaar geleden vroeg de mens zich af: wat is det toch veur gedoo?

UmZellem17_WillyDeFlamingos_GertTimmerman.jpg

Willy en De Flamingo’s en Gert Timmerman in de tv studio van de Gert en Hermien Show, 1971, foto © Joop Wijnand

Um Zellem nr. 17 is vanaf 23 februari 2024 verkrijgbaar bij museum Smedekinck en bij de Read Shop Zelhem.

Um Zellem is een historisch tijdschrift dat gewijd is aan het documenteren en delen van de rijke geschiedenis en culturele erfgoed van Zelhem en de omliggende regio. Met informatieve artikelen en boeiende verhalen biedt Um Zellem lezers de mogelijkheid om een diepgaand begrip te krijgen van het verleden van de gemeenschap en de mensen die het hebben gevormd.

Voor meer informatie over het tijdschrift en hoe u exemplaren kunt verkrijgen, kunt u contact opnemen met de redactie (redactie(at)umzellem.nl).

Um Zellem nr. 17 is verkrijgbaar bij de Read Shop in Zelhem en museum Smedekinck. Of bestel deze via de website van Oudheidkundige vereniging Salehem.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Oudheidkundige vereniging Salehem en museum Smedekinck en bekijk welke activiteiten er op stapel staan.

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset