Um Zellem nummer 13 - 2023

Beleef de geschiedenis bij museum Smedekinck room Plan uw bezoek

In februari 2023 verschijnt de dertiende uitgave van “Um Zellem”, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem in samenwerking met museum Smedekinck. Bij leden van Salehem wordt het blad thuisbezorgd. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

UmZellem13.jpg

Voorwoord door Bas Andeweg:

‘Door te schrijven over geschiedenis, maak je geschiedenis.’ Zo opent een basisboek voor aankomende academische historici. Die uitspraak geldt net zo goed voor ons, wanneer we in deze Um Zellem schrijven over oude ambachten als klompenmaker of over hoe je in de jaren zestig, na de kweekschool te hebben doorlopen, een volledig bevoegd meester of juffrouw werd. Zulke verhalen verrijkt met opgetekende anekdotes, oude krantenknipsels of documenten uit het archief voorkomen dat die herinneringen verloren gaan. Geschiedenis die wordt doorgegeven. U vindt meer geschiedenis in het huidige nummer. Verhalen over de Zelhemse omgeving. Bijvoorbeeld over de geschiedenis van landgoed Het Zand gezien door de ogen van de huidige eigenaren. Of over de voormalige maalderij van de familie Boeijink in de Heidenhoek. En – vooral niet overslaan – een schitterende anekdote over een bijna mislukte doopplechtigheid in Halle. In dialect.

Schrijven over geschiedenis is ook leuk. In deze Um Zellem kondigen we een praktische cursus - een workshop - aan waarin we dat plezier willen delen met mensen die ook ‘geschiedenis willen maken’. Hoe vind je bijvoorbeeld in die gigantische verzameling teksten op het wereldwijde internet net die gegevens over hoe de kinderen van je oudtante die in de jaren twintig in Zelhem kwamen wonen? En met wie zijn ze toen getrouwd? Um Zellem is één van de plaatsen waar je zulke verhalen kwijt kunt. Mits een beetje aardig geschreven, natuurlijk. We nodigen u uit. Doet u mee?

Um Zellem is vanaf nu te koop bij de Read Shop en bij museum Smedekinck, beide in Zelhem. Of bestel deze via de website van Oudheidkundige vereniging Salehem.

 

 

 

Naar bovenkant pagina Vergroot lettertype Verklein lettertype Originele tekstgrootteReset